Káva jako lék, káva jako jed

Káva jako lék, káva jako jed

S tímto fenonémem – škodlivosti se vyrovnala firma DXN, která přišla na trh z kávou Arabikou do které přidala houbu REISHI, která maximálně anuluje škodliviny kofeinu a zároveň léčí náš organismus.

Káva může mít na každého člověka rozdílné účinky. Záleží na věku, pohlaví člověka i jeho tělesné hmotnosti. Účinky kávy se také různí vzhledem k její odrůdě. A co možná nevíte, je fakt, že káva je tím lepší, čím méně kofeinu obsahuje. Kávy s nižším obsahem kofeinu jsou i zdravější a mnohem méně zatěžují organismus.

Káva a hubnutí

Výrobci kávy drží krok se současnými trendy a rychle přispěchali na trh s kávou, která je prý výborným prostředkem k redukci váhy. Tento druh kávy by měl obsahovat jen malé množství kofeinu a mnoho nenasycených mastných kyselin a lipidických olejů.

Mnohými výzkumy bylo prokázáno, že káva a kofein podávaný ve velmi nízkých dávkách, urychluje spalování tělesných tuků. Kofein, jak známo, stimuluje centrální nervovou soustavu a kardiovaskulární systém, čímž urychluje činnost metabolismu. Tělo začne po takové konzumaci kávy využívat jako zdroj energie tuk. Samotná káva, pokud ovšem nesladíte pěti kostkami cukru, obsahuje jen malé množství energií.

Příznivý vliv má káva i v případě, že se chystáte hubnout během cvičení. Káva, kterou vypijete půl hodiny až hodinu před cvičením, znásobí jeho účinky. Přebytečné tuky zmizí z těla mnohem rychleji než těm, kteří cvičí „bez kávy“. Je ale důležité mít na paměti, že káva také odvodňuje organismus, který během cvičení také mnoho tekutin vyplaví. Jeden šálek kávy proto ještě podložte čajem s houbou Reishi.

Káva jako jed

Pití silné kávy může u citlivějších osob nebo osob, které nejsou na konzumaci kávy zvyklé, způsobit takzvaný kofeinový šok. Vyznačuje se bolestí hlavy, silným bušením srdce a třesem rukou. Pravidelné a dlouhodobé příznivce kofeinových nápojů častěji postihuje rakovina ledvin, jater a slinivky, cystická fibróza prsu a osteoporóza. Konzumentky kávy v menopauze jsou ohroženy ztrátou vápníku, ztrátu lze ale vynahradit vypitím denní dávky 30 mililitrů mléka.

Osoby trpící gastritidou, peptickými vředy jícnu nebo dvanáctníku by se měly kávě vyhnout, neboť by mohla zhoršit jejich zdravotní stav. Stejně tak kardiaci a lidé s vysokým krevním tlakem by měli její konzumaci zvážit. Kofein zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob. Neměl by se užívat ani ve stresu a při psychické zátěži, kdy je tlak krve také vyšší. Došlo by totiž ke zvýšení dvojitě – jednou kvůli nemoci či stresu, a podruhé důsledkem požití kofeinu.

Prokazatelná je také závislost na kávě. Pokud si myslíte, že byste se bez své ranní kávy v žádném případě neobešla, můžeme už hovořit o lehké formě závislosti na kofeinu a dalších alkaloidech. Nicméně „absťáky“ jako takové vám nehrozí. Jestliže by vás okolnosti nutily žít po několik dní bez vašeho oblíbeného nápoje, možná by se u vás zhruba po 36 hodinách na nějakou dobu objevila bolest hlavy, malátnost nebo mírně zhoršená činnost zrakového a sluchového centra.

Káva jako lék

Káva může mít léčivé účinky, ovšem za předpokladu, že její spotřeba nepřesáhne tři šálky denně. Konzumenti kávy jsou více chráněni před určitými chorobami. Používá se také jako katalyzátor k jiným látkám, například k acylpyrinu, jehož účinek zrychlí a zesílí. Při astmatickém záchvatu jsou bronchy staženy a kofein spolu s teofylinem je uvolňují. Teofylinové preparáty jsou proto součástí antiastmatik.

Kofein a další látky obsažené v kávě tlumí bolest a bývají součástí analgetik. A pomáhá i astmatikům. Kofein bývá úspěšný při léčbě určitých typů migrén. Některé migrény způsobují povolení stěn cév v mozku, a právě léky s kofeinem podporují stažení těchto cév.

Látky v kávě obsažené stimulují činnost tlustého střeva. Častější čištění tohoto orgánu vyrovnává jeho činnost a tím se snižuje náchylnost ke zhoubnému onemocnění. Pijete-li tři šálky kávy denně, hrozí vám menší riziko vzniku cirhózy jater a cukrovky.

Pokud nevzhledný stav zubní skloviny u někoho kladete za vinu kávě, jste na omylu. Složky tohoto nápoje totiž působí proti vzniku zubního kamene. Vědecký tým z Anconské university objevil v kávě látky, které zabraňují šíření bakterií napadajících zuby. Antibakteriálně působící látky napomáhají ničit streptokokové mutanty mikrobů, jež se usazují na zubech a způsobují jejich kazivost.

 

SdíletShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Facebook